De rettsløse kvinnene i 1945
Tyskerjenter og Tyskertøser ble de kalt kvinnene som ble sett sammen med tyske soldater og offiserer. Det skulle ikke mer til "en å bli sett sammen med" før mistanken om tettere relasjoner ble skapt. Relasjoner som førte til sterke reaksjoner fra folk, spesielt mannfolka. Psykisk, fysisk trakassering og skamklippingen er velkjent. Var mistanken sådd var dette, for mange, den verste form for forrædere og kvinnene var "Et lettere bytte, enn mange av de andre som hadde tette forhold til okkupantene".
Jeg startet arbeidet med boka mi for å finne svar på spørsmålet:
"Hvordan kunne Gerd, søster til min far, bli kjæreste med en tysk soldat? Hun med foreldre som var kommunister, med en bror i tysk fangenskap, en bror på flukt med familien og venner av familien arrestert og henrettet?"
I startet av skrivearbeidet nullstilte jeg meg for all etterpå - kunnskap og forutinntatte holdninger for å møte Gerd, soldaten Toni og deres venner og familier. Jeg ville møte dem i deres "nåtid", være der sammen med dem på deres vilkår.
Det sosiale jordskjelvet
Jeg har søkt i litteraturen for å finne forklaringer eller noen slags sosiale analyser av hvorfor det oppstår kjærlighet på tvers av frontene i krigen, hvorfor kvinner innleder forhold til fiendens soldater? Det virker som dette er noe man forutsetter skal skje, uten at det gis noen andre forklaringer enn gjerne nedsettende historier om kvinnenes moral og lettvinthet.
Alle forstår at slik er det ikke! At kjærlighet kan oppstå i de mest utenkelige situasjoner kjenner vi fra utallige historier, men heller ikke det er hele forklaringen.
Jeg finner imidlertid mye stoff om hatet mot kvinnene som ble utløst for fullt etter krigen. Gatejustis i form av trakassering, mishandling, skamklipping. I tillegg til straff som landsforrædere uten å ha begått noen kjent straffbar handling. Uten lov og dom ble norske kvinner satt i fangeleir, behandlet som prostituerte med kjønnssykdommer, fratatt statsborgerskap og pass for livet. En skam for rettsstaten Norge.
Jeg mener hovedårsaken til at så mange norske kvinner ble kjærester, giftet seg med og fikk barn med tyske soldater ligger i den sosiale omveltningen som skjedde da Tyskland okkuperte og overtok styringen av hele det norske samfunnet. Alle kjente regler for samvær, moral, etikk ble satt på prøve med nazistenes overtakelse. Norske myndigheter oppfordret til samarbeid og alle som var avhengig av arbeid ble avhengig av tyskerne. Noen måtte motvillig ta tyskerarbeid, de som nektet fikk straffearbeid, noen gjorde det frivillig for å å skape fordeler for seg og familien, noen ble venner på ekte eller i falskhet for å tilegne seg ting kun tyskerne hadde. Det oppstod relasjoner i alle tenkelige former mellom nordmenn og tyskere - Norge var jo blitt tysk og ville fortsette å være det. Det trodde mange langt inn i krigen. I dette sosiale jordskjelv lå veien svært åpen for norsk - tyske kjærlighetsforhold.
I ettertid ble mange menneskers valg i denne krisetiden utsatt for kritikk og straff, men kanskje gikk de verst utover de som kun fant kjærligheten.
Historiene til Gerd og Toni, Turid og Ernst
Kanskje kan historiene jeg har å fortelle kan hjelpe oss å forstå valgene de tok og hva det førte til.
I boken forteller jeg historien til fars søster Gerd, forloveden Toni og sønnen Heinz. I foredraget forteller jeg den unike og utrolige historien om Gerds søskenbarn Turid og Ernst som hun giftet seg med i 1945 og flyttet til Øst-Tyskland. Historier fulle av kjærlighet, motgang og svik.