NRK serie i 9 episoder

15.05.2023

I november i 2022 gikk jeg i NRK studio for å spille inn en radioserie/podkast sammen med journalist Geir Samuelsen fra NRK Troms og Finnmark, han i Alta og jeg i Bergen.

Den unike historien, om norske Gerd, den tyske soldaten Toni og SS-Lebensborn involvering i deres liv, hadde da vært presentert i de fleste lokale aviser i Finnmark med store oppslag. 

En henvendelse til NRK førte til opptak av radioserien som sendes i mai 2023.

Det var ikke første gang NRK viste interesse for historien om Toni og Gerd.  

Mortens Jentofts. TV-ide

I en lengre periode hadde jeg dialog med Morten Jentoft som vurderte å lage en TV-dokumentar om historien. Jentoft som gjennom sine bøker " Radio Moskva" og "Mennesker ved en grense" forteller om Gerds bror Gotfred og hans families 5 år i Sovjet under krigen.

Journalisten og forfatteren Jentoft var spesielt opptatt av den indre dramatikken i familien. Med en sønn på flukt fra nazistene, en i tysk fangenskap, venner og kjente forfulgt og henrettet, samtidig som datteren Gerd forelsker seg i en tysk soldat og flytter til Østerrike. Dette er også noe av kjernen i boka SVIK. 

Dessverre fikk aldri Jentoft tid til å realisere ideen - krigen i Ukraina har siden tatt all hans tid. 

Jeg tillater meg å gjengi noe av det Jentoft skriver om min bok:

"Hei Trygg. Nå har jeg lest boken din, og jeg må få gratulere deg med dette. Jeg klarte ikke å legge den fra meg da jeg begynte å lese før helgen. Utrolig sterk historie og du er tett på!!! Du forteller om mennesker som dras inn i noe som er større enn dem selv, og det liker jeg. Du skriver godt og ryddig, Hilsen Morten" 

 

Radioserien

NRK app- Troms og Finnmark

Fra tyskerne inntok byen i juli 1940 til angrepet på Sovjet i juli 1941 ble det ikke løsnet et skudd eller sluppet en bombe i byen. Tyskerne invaderte og overtok det meste av styre og stell i kommunen. Under parolen "nordmenn er viktige for vårt nye tyske rike - og skal behandles vennlig og med respekt" blandet de seg med befolkningen. Alle arbeidsplassene i byen ble styrt av tyskerne og folk ble avhengig av tyskerarbeid for å overleve. Det påtvungne samboerskapet var umulig å komme unna. Dette året ble det etablert relasjoner mellom befolkning og tyskere som fikk uheldige konsekvenser for mange. Relasjoner som har preget befolkningen i alle år etter krigen og noen tilfeller knyttet til en skam man sliter med å legge bak seg. 

En glad Gerd med Heinz på armen sommeren 1943 og sammen med Tonis søster Elisabeth. Når man ser disse bildene er det vanskelig å forstå at Gerds var i konflikt med familien Halbeisen på samme tidspunkt. Hun flyttet for seg selv ikke lenge etter at bildene ble tatt. Toni, sanitets-sersjant og kokk ved leiren i Salmijervi i Finland kunne lite gjøre. I januar 1944 måtte Gerd sende dette bildet av sønnen Heinz til SS-Lebensborn i Oslo, sammen med en beskrivelse av hans fysiske og psykiske utvikling. Kun friske barn kunne bli ekte tyskere. 

Krig, kjærlighet og Svik 

På grunn av NRK rettigheter kan jeg ikke bruke opptak av radiosendingene på min hjemmeside. De som er interessert i å lytte til serien kan logge seg på NRK-appen, finne NRK Troms og Finnmark og sendingene på følgende datoer.  Da er det bare å skrolle ned til du finner programmene. Hver episode er på ca. 4 min.  

Episode 1, 10.5: Den tyske soldaten Toni og Gerd blir kjærester - Hvordan kunne det skje?
Episode 2, 11.5:  Gerd blir gravid - familiens reaksjoner! Brev fra Østerrike.
Episode 3, 12.5:  SS-avhør, SS-Lebensborn involvering og flytting til Østerrike
Episode 4, 15.5: Ble Gerd et gissel for sin bror, kommunisten, som flyktet til Sovjet? 
Episode 5, 19.5: SS - offiseren Willy Laqua sin tabbe. .
Episode 6, 22.5: Gerds første positive brev fra Østerrike, men det er noe som ikke stemmer.
Episode 7, 23.5: Besøk hos Gerds sønn Heinz som forteller om sitt ødelagte liv. 
Episode 8, 24.5: SS-Lebensborn viser sitt sanne ansikt og Toni bryter med Gerd
Episode 9, 25.5: I SS-Lebensborn dokumenter ligger sannheten om Toni og Gerd



I oktober 1944 var Kirkenes slettet med jorden etter intensiv bombing fra Sovjet i 3 år og panisk tysk sprengning og nedbrenning av de siste husene før de flyktet. Kun noen få hus ble stående. Slik var det fortsatt da kong Haakon var på befaring i juli 1946. Her blir han fulgt gjennom byen av Gerds bror Gotfred som kom hjem fra Sovjet, etter 5 år, i august 1945. Han var byens første valgte ordfører ved kongens besøk. Den første og siste ordføreren fra Kommunistpartiet. 

Byen var fortsatt preget av tomme grunnmurer og brakker da dette bildet ble tatt av meg og en slektning i 1950. Meg i forgrunnen med "kåpe" fra slektninger i Amerika.