Det urettferdige Landssvikoppgjøret 

Jeg våger den utfordrende påstanden om at Landsvikoppgjøret etter krigen var dypt urettferdig for mange tusen NS-medlemmer som ble dømt som landsforrædere. Jeg vil  rettferdiggjøre denne påstanden med fakta og historier fra virkeligheten. 

Bak min tilnærming til dette vanskelige stoffet, også når jeg snakker om "tyskerjentene", ligger min holdning om at vi - som aldri har opplevd kaos og kriser som i krig - vi skal i ettertid være veldige ydmyke og forsiktige med å dømme over folks valg i denne vanskelige tiden. 

I min bok og i foredragene forteller jeg om vanlige menneskers opplevelser, tanker og valg under krigen - for å forstå - uten å dømme! 

Urett og fortielser

Dette er tittelen på mitt foredrag om Hilmar og Alfred, brødre av begge mine bestemødre, som var NS-medlemmer. I deres historie og studier av samtidens holdninger til tysk okkupasjon, både sentralt og lokalt, finner jeg forklaringer på valgene de gjorde tidlig i krigen. Valg som, for oss alle, er vanskelig å fordøye og akseptere selv 80 år etter krigen. 

40 000 nordmenn var NS-medlemmer i 1945. Kan vi tro på at 40 000 nordmenn var landsforrædere og nazister, som de ble dømt for? Jeg kunne det ikke! Etter studier av materiale fra etterkrigstiden og utallige NS-dommer i riksarkivet har jeg kommer fram til at mange fikk dom som fortjent, mens mange flere fikk urimelige straff i forhold til sin rolle under krigen. 

I tillegg til en del faktaunderlag er historiene om Alfred og Hilmar og deres familier den viktigste delen av mitt foredrag.