Okkupasjon - Jakten på Sannheten
Historien gjentar seg. Vi som vokste opp med synlige spor fra verdenskrigen hadde aldri trodd vi skulle få oppleve krig igjen. Nå er den i vår nærhet og truer fremtiden til våre barn. Vi overveldes av bilder, film og alle former for informasjon, fra alle parter i krigene som pågår, og forsøker å forstå hva som er sannhet, hvem vi skal tro på.
Slik var det også i siste verdenskrig. Den store forskjellen er at man den gang manglet informasjon, og det man fikk var heller ikke den gang til å stole på. Norske aviser ble kontrollert av tyskerne og svært få hadde tilgang til radionyheter fra London.
I krig kan det være gode grunner til svik, til å skjule sannheten og lyve. Motiver og forklaringer som kan være vanskelig å forstå i ettertid.

Bestefars arkiv - min viktigste kilde
Det er ikke bare krigsherrene som har behov for å vri på sannheten. Historiene jeg forteller viser hvordan svik, usannheter og løgn har gode vilkår blant vanlige mennesker i krigens ekstreme tilværelse. Årsak og motiv er ikke lett å få øye på. Allikevel håper jeg at min bok og foredrag åpner for forståelige forklaringer.
I foredraget fokuserer jeg på tre versjoner av historien om den tyske soldaten Toni og norske Gerd.
- Brevene med kjærlighetshistorien fra krigen, som jeg trodde på!
- Heinz, Gerds sønn, historie om overgrep, mishandling, som jeg ikke trodde på!
- SS-Lebensborns arkiv, med skjult agenda men som fikk brikkene til å falle på plass!
Samtidig må jeg sette spørsmålstegn ved motivene til Gerds far, og Tonis foreldre. Var deres brev og involvering preget av skjulte motiver?
SS-Offiser og SIPO leder på Kirkenes griper inn i historien med motiver som var vanskelig å forklare. En gunstig inngripen for Toni og Gerd.
SS-Offiserer og Lebensborn gjør en god jobb som sosiale støttespillere for Toni og Gerd, inntil deres skulte motiver kommer for en dag.
Hva skjedde med Tonis forhold til Gerd i løpet av krigen. Var det skjulte motiver i brevene hans på slutten av forholdet til Gerd?
Den eneste uskyldige i denne ulykkelige historien er krigsbarnet Heinz!
Etter 3 års arbeid forstod jeg at deler av sannheten bodde i alle historiene. Det var bare å finne koden, de siste brikkene i puslespillet.

Heinz sin historie
Overbevist av historien som kom fram i brev og dokumenter i bestefars arkiv kontaktet jeg Gerds sønn Heinz i Østerrike. Jeg hadde aldri snakket med ham før og fikk hans historie første gang over telefon. Et vrengebilde av det brevene mellom Gerd og Toni fortalte. Det var ikke til å tro på, men allikevel var det dette Heinz hadde levet med som sannheten om sine første år.

SS-offiserene og Lebensborn arkivet
Med 140 dokumenter fra Arkivverkets Lebensborn arkiv i Trondheim falt mange brikker i historien om Gerd, Toni og Heinz på plass - og fortsatt finner jeg flere svar etter at boka ble publisert. Som med brevene fra bestefars arkiv, Heinz egen fortelling og nå de tyske dokumentene - det tar tid før man klarer å lese mellom linjene, finne skjulte motiver og usannheter. I dokumentene kommer jeg tett på flere SS-offiserer som ivrig arbeider for å ivareta Gerd på reisen til Østerrike og henne og Heinz i resten av krigen. Deres bakenforliggende motiv er imidlertid lett å avsløre. Vanskeligere var det å får tak i motivene til SS-Offiser og SIPO Sjef Willy Laqua.
