Utvandringen fra Finnmark 1870-1910

Underveis i arbeidet med min første bok "To Nord-Norske slekter gjennom 350 år" hadde jeg tilgang til 50 talls Amerikabrev, en rekke bilder og dokumenter som gav  overraskende innsikt i skjebnen til flere eventyrlystne Finnmarkinger som tok den lange reisen "over there". Etter en del gravearbeid og slektsgransking ble utvandring et eget kapitel med flere spennende historier. Noen triste, andre innholdsrike om livet der borte og noen vellykkede og lykkelige. Sammen utgjør de innholdet i et fargerikt foredrag om Finnmarkingers liv i Amerika fra 1870-1950.

De første var Bernhardine og Paul i 1870, midt i Indianerkriger og konfliktfylt Amerika dro de den lange veien med et lite barn. Hvorfor? det skal jeg svare på og fortelle hvordan det gikk- ikke bra!

Historien om Jakob og Birte er en ekte kjærlighetshistorie som trosser foreldre, rømmer til Amerika, skifter navn, sliter og jobber men ender opp med 11 barn-mange særdeles vellykket og velstående

Arnt, bror til bestemor, dro omkring 1903, og er min viktigste kilde. Politisk interessert sosialist som han var, skrev han mange brev til svogeren, min bestefar, om livet gjennom 30-årene. En historie blandet av stort vemod, slit og levd liv.